Logo IN BALANS

Samenwerking tussen In Balans en Cesar2Move

Samenwerking tussen In Balans en Cesar2Move

In Balans oefentherapie & dans per 1 juli een samenwerking is aangegaan met Cesar2Move.

Wat houdt deze samenwerking in?

Estelle Schatorié richt zich binnen de oefentherapie vooral op psychosomatische klachten en chronische pijnklachten.  Zowel individueel als in groepen biedt ze ook dansoefentherapie aan.

Als ambassadeur van de positieve gezondheid hoopt ze zorgverleners te stimuleren om vanuit dit gedachtengoed naar patiënten en cliënten te kijken. Deze holistische benadering sluit feilloos aan bij de oefentherapie Mensendieck/ Cesar.

Doordat de toestroom aan cliënten groot is, kon zij dit moeilijk combineren met de reguliere oefentherapie. Samen met Gea Haveman van Cesar2Move is toen besloten om de krachten te bundelen en een samenwerking aan te gaan op de locatie van In Balans aan de Ferdinand Bolstraat.

Estelle blijft zich richten op psychosomatische klachten, chronische klachten en dans gerelateerde klachten.

Carine Varkevisser, oefentherapeut bij Cesar2Move, zal zich richten op de reguliere oefentherapie met houding gerelateerde rug-, nek- en schouderklachten. Daarnaast heeft ze reeds veel ervaring op gedaan mbt onderbeen-, enkel- en voetklachten en start ze in september met de opleiding Manuele Therapie E.S. hetgeen een heel mooie aanvulling is op de oefentherapie.

Tevens zal de komende tijd worden bekeken welke specialisaties van Cesar2Move ingezet kunnen worden bij In Balans.

Op deze manier vergroten we onze behandelmogelijkheden.

Indien nodig zullen cliënten ook uitgewisseld worden tussen de therapeuten. Zo krijgt de cliënt altijd zorg op maat en de beste behandeling.

 Vergoeding oefentherapie

Estelle heeft er bewust voor gekozen om geen contract te tekenen met de zorgverzekeraars. Het behandeltraject wat ze aanbiedt wijkt vaak af van de protocollaire behandeling van de zorgverzekeraar, waar niet de patiënt maar de klacht centraal staat.

Dit houdt in dat de cliënten een factuur van In Balans toegestuurd krijgen en deze vervolgens zelf in moeten dienen bij de zorgverzekeraar. Afhankelijk van de verzekering zal de factuur geheel of gedeeltelijk vergoed worden.

Cesar2Move heeft wel contracten afgesloten met de zorgverzekeraars. Cliënten krijgen daardoor de behandelingen volledig vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Het aantal behandelingen wat wordt vergoed is afhankelijk van het afgesloten pakket.

 

 

 

 

 

Een momentje voor jezelf

Na een succesvolle start in de zomer wordt er in de herfstvakantie weer een les met Yin en Dans IN BALANS aangeboden. John Boon geeft een les Yin Yoga. Deze vorm van yoga is gericht op het rustig en langdurig oprekken en hydrateren van het bindweefsel en de gewrichten door de houdingen langere tijd aan te houden. Estelle Schatorié geeft een dansles waarbij vooral de stabiliteit en techniek centraal staat.

De les wordt gegeven op vrijdag 20 oktober van 10.00 – 12.00 uur. De kosten zijn €20,00 totaal. Mocht je alleen Yin Yoga of alleen Dans willen doen, dan kan dat uiteraard ook. Heb je zin om me te doen, meld je aan bij Estelle.

Valpreventie

Het valrisico is een serieus probleem aan het worden. Valpreventie helpt je steviger op beide benen te staan. Daarom bieden we onze gratis valpreventieles nogmaals aan op woensdag 11 oktober om 11.00 uur.

Week van de valpreventie!

De combinatie van oefentherapie en dans maakt onze aanpak uniek. Al dansend trainen we de stabiliteit, flexibiliteit, spierkracht en coördinatie. Dansen gaat veroudering van het brein en van het lijf tegen!

Tijdens de week van de valpreventie krijgt u een dansles van Estelle Schatorié, dansdocent en oefentherapeut en krijgt u van Annicka Peters, (valpreventie) oefentherapeut, oefeningen die praktisch toepasbaar zijn in het dagelijkse leven. Zowel de oefeningen als de dans kunnen staand en zittend op een stoel worden uitgevoerd.

Dus hup, kom in de benen! Kom naar onze gratis les om zelf te ervaren hoe u op een leuke en ontspannen manier uw lijf in balans krijgt. En doe de dagelijkse dingen in uw leven net even anders.

Wanneer: Woensdag 4 oktober van 11.00u-12.15u
Waar: Ferdinand Bolstraat 47 VENLO
Wie: iedereen die vallen wil voorkomen en graag stevig op eigen benen blijft staan!

Aanmelden kan via het contactformulier of via telefoonnummer: 077-3520017

Een jaar later

Alweer een jaar geleden hebben we de deuren geopend van IN BALANS oefentherapie & dans. We kijken graag samen terug op een fantastisch jaar! Dromen werden werkelijkheid en nieuwe dromen zijn gevormd. Ons enthousiasme is gedeeld met vele mensen! Niet alleen wij worden enthousiast van IN BALANS oefentherapie & dans, maar ook de mensen die wij hier ontvangen en die wij hier over spreken! Het afgelopen jaar hebben we vele lijnen uitgezet en veel gesproken met collega’s. Hier zijn mooie samenwerkingen uit voort gevloeid.
Bij de activiteiten die we organiseren en de samenwerkingen die we aangaan, staan aandacht voor elkaar, aandacht voor de patiënt en passie voor het vak voorop.

Aandacht voor jezelf, je lichaam en kijken naar je mogelijkheden, dat vind je zowel in onze individuele behandelingen als in de groepslessen en workshops terug. De automatische piloot gaat even uit en je hebt een moment voor jezelf, waardoor je zowel lichamelijk als geestelijk tot rust kunt komen.
Die aandacht verdien je van ons en van jezelf. En… je verdient het om die aandacht aan jezelf te geven!

Eén van de activiteiten die we afgelopen jaar in ons centrum gehouden hebben, is een netwerkdag voor Chronisch Pijn. Dit was een dag waarbij vele collega-oefentherapeuten aanwezig waren.
Andere activiteiten zijn de groepen die we ontplooid hebben, waaronder houding- en bewegingslessen, IN BALANS met dans en klassieke danslessen voor kinderen en volwassenen. We hebben een gezamenlijke open dag gehouden met ons nieuwe netwerk dat tot stand is gekomen met collega’s uit de Ferdinand Bolstraat: Bolwerk – Maatwerk. In de zomer periode hebben we de cursus ‘Fit de Zomer door’ gegeven en workshops ‘Met Yin en Dans IN BALANS’. Tevens zijn er in deze periode danslessen gegeven voor de kinderen van de kinderopvang.

We zijn een structurele samenwerking aangegaan met de voedingsdeskundige van Fit & Slank, Willy Woddema. Zij heeft in haar cursussen aandacht voor voeding en beweging , om zo fit ,slank en energiek door het leven gaan.
De therapeuten van Bolwerk – Maatwerk vormen samen een mooi team, met ieder veel passie voor hun vak en waar jij centraal staat!
De samenwerking zijn we aangegaan met Yin Yoga docent John Boon. De workshops die afgelopen zomer gegeven zijn, waren een groot succes. Deze cursus krijgt een vervolg, dus houdt onze website en onze facebookpagina in de gaten.
Aukje Delnooz komt Ouder- en peuter dans geven. In deze lessen is veel aandacht voor de creativiteit en het ontdekken van de bewegingsmogelijkheden van het lijf.
En daarnaast komt ook nog TipTop Kids, Jeanne Driessen, peuter- en kleuter yoga geven. In deze lessen is er aandacht voor yoga oefeningen, beweging- en samenwerkingsspelletjes, ademhaling- en zintuigoefeningen, focus- en ontspanningsoefeningen.

Dus zoals je leest, wij zijn volop in beweging bij IN BALANS en we nodigen jou uiteraard van harte uit om bij ons in beweging te komen!

Bij IN BALANS hebben we aandacht, aandacht voor het lijf, aandacht voor de mogelijkheden, aandacht voor de psyche, aandacht voor JOU! Gun jij jezelf ook aandacht?

Bolwerk – Maatwerk; een bijzondere samenwerking

In een eerder nieuwsbericht (‘Wat een dag’) was te lezen dat er een mooie samenwerking is ontstaan tussen de vier paramedici op de Ferdinand Bolstraat in Venlo. Nieuwsgierigheid naar elkaars kwaliteiten en het vertrouwen wat we in elkaar hebben, leidt tot deze overtuigende samenwerking. Met veel passie, inlevingsvermogen, humor en overtuiging streven wij als team ons gemeenschappelijk doel na, namelijk een betere kwaliteit van leven voor de cliënt.

Tijdens de gezamenlijke open dag (24 juni j.l.) is ons logo van Bolwerk-Maatwerk onthuld door Mirjam Alders.

 

Logo Bolwerk-Maatwerk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We gaan een mooie tijd tegemoet op de Ferdinand Bolstraat, samen met de paramedici van Bolwerk – Maatwerk; de ergotherapeuten van Ergotherapiepraktijk van Lin, de fysiotherapeuten van Fysiotherapie Classens en de huidtherapeuten van Medic Skin Care!

ZOMER

Bij IN BALANS gaan we fit de zomer door. Zoals bekenden van ons wel weten, staat fit zijn / in balans zijn bij ons hoog in het vaandel. Vandaar dat we de reeks ‘Walk & Relax’ ontwikkeld hebben. Buiten gaan we wandelen om actief te ontspannen, aan je conditie te werken en bewust te worden van je houding en bewegingen. Binnen bij IN BALANS ervaar je diepe ontspanning door middel van ademhaling- en ontspanningstechnieken.

Deze reeks is voor iedereen die deze zomer onder oefentherapeutische begeleiding meer wil bewegen, ontspannen en bewust met zijn of haar lijf om wil gaan. Walk & Relax Zomer bestaat uit vijf lessen en vindt plaats in een kleine groep, waardoor je iedere les met persoonlijke tips en adviezen op het gebied van houding, beweging en ontspanning naar huis gaat.

Naast Walk & Relax Zomer, bieden we de les ‘Fit de zomer door’ aan op woensdagochtend. Deze les is wat meer gericht op het verbeteren van stabiliteit en kracht. Er zit wat meer pit in! De les is voor iedereen toegankelijk en mocht je iets minder pit hebben, dan is het gemakkelijk aan te passen aan jou eigen kunnen en mogelijkheden.

Daarnaast bieden we de workshop “Met Yin en dans IN BALANS” aan, wat tot stand is gekomen door een prettige samenwerking tussen John Boon en Estelle Schatorié. John Boon geeft een les Yin-yoga. Yin Yoga is gericht op het rustig en langdurig oprekken en hydrateren van het bindweefsel en de gewrichten door de houdingen langere tijd aan te houden. Estelle Schatorié geeft een dynamische klassieke les waarin je je kunt laten lijden door de muziek en spieren worden versterkt, verlengd en opgerekt.

De data zijn:
Walk & Relax: Maandagen 17, 24, 31 juli, 7 en 14 augustus. We starten om 09.30 uur. Voor vijf lessen van anderhalf uur betaal je € 75,00. Voor een losse les is betaal je € 16,50.
Fit de zomer door: Woensdagen 19, 26 juli, 2, 9 en 16 augustus. We starten om 09.00 uur. Voor vijf lessen betaal je € 50,00. Voor een losse les betaal je € 11,00.
Met Yin en dans IN BALANS:
Vrijdag 4 augustus start Yin om 10.00 uur en Dans om 11.00 uur
Woensdag 9 augustus start Yin om 19.00 uur en Dans om 20.00 uur
Woensdag 16 augustus start Yin om 19.00 uur en Dans om 20.00 uur
Vrijdag 25 augustus start Yin om 10.00 uur en Dans om 11.00 uur
Je kunt je per les inschrijven. Voor beide lessen op één dag betaal je € 20,00, voor één les per dag betaal je € 11,00.

Voor meer informatie en/of aanmelding kun je contact opnemen met ons. Bij minimaal 6 deelnemers gaat de reeks door.

Wat een dag

Na weken van voorbereiding was het afgelopen zaterdag dan zo ver. Onze deuren stonden voor U open. Wij kijken terug op een zeer geslaagde dag! Met onze buren paramedici hielden we een gezamenlijke open dag. Een samenwerking die van het eerste moment goed voelt en die bezegeld is met een naam en logo.

We hebben een zeer waardevolle dag beleefd:
Sinds september 2016 hebben wij praktijk in de Ferdinand Bolstraat. Samen hebben we onze groepslessen uitgebreid met verschillende soorten lessen , waaronder de les IN BALANS met scoliose (volgens de methode Schroth). Hier was een demonstratie van te zien tijdens onze open dag.

Onze collega Loes Hebben heeft uitleg gegeven over Slaapoefentherapie. Meer informatie vindt u op de website van slaapoefentherapie. Willy Woddema van Fit&Slank was aanwezig. Zij creëert meer bewustwording bij mensen met betrekking tot eten en drinken. Geregeld verzorgt ze cursussen op onze locatie. Klik hier voor meer informatie.

Oefentherapie is niet de enige passie bij IN BALANS, dans is een andere passie van Estelle. In september is ze gestart met danslessen te geven. Afgelopen zaterdag werd de eerste voorstelling met haar eigen groepen gedanst. Het was prachtig! Dank aan alle danseressen van IN BALANS die mee hebben gedaan met de voorstelling!
Tevens verzorgde derdejaars dansers van de vooropleiding dans van het Valuascollege een voorstelling.

DSC_2925

Ik ga op reis en kom terug met …

Een aantal jaren geleden was Annicka aanwezig op een congres over scoliose en de behandeling daarvan. Tijdens dat congres heeft ze theoretische en praktische kennis opgedaan over scolioses en de mogelijke manieren van behandelen. In verschillende workshops heeft ze kennisgemaakt met conservatieve behandelvormen. Op deze dag is de passie ontstaan voor de conservatieve behandeling van deze wervelkolomvervorming!

Sindsdien is Annicka zich verder gaan verdiepen in de scoliose en de behandelvorm volgens de methode Schroth. De st. Maartenskliniek heeft in juni 2015 voor het eerst in Nederland een opleiding aangeboden, de ‘Schroth Best Practice’ (SBP). Deze opleiding stond onder leiding van dr. Weiss. Aan deze scholing heeft ze deelgenomen en haar diploma behaald.

“De SBP is een zeer praktische methode gericht op het toepassen in het dagelijkse leven. Het lopen, zitten, staan komen allemaal aan bod. Deze SBP-methode ben ik gaan toepassen in de praktijk. Hier deed ik de positieve ervaring op dat de praktische aard van de methode zeer goed werkt! De overcorrecties in het dagelijkse leven toepassen is praktisch en vrij gemakkelijk te doen. Maar gaande weg miste ik ook het ‘specifieke’ voor de scoliose. Het leek wat algemeen en sommige bochten waren niet of nauwelijks te beïnvloeden met deze methode. Ik ging op zoek naar meer.” , aldus Annicka.

Na overleg met vele deskundigen op dit gebied, is Annicka uitgekomen bij de ‘Barcelona Scoliosis Physio Therapy School’ (BSPTS). De pionier was de Spaanse fysiotherapeut Elena Salvá. Zij ontmoette Katharina Schroth en Christa Lehnert – Schroth in Duitsland in de jaren ’60 en werden goede vrienden. Elena Salvá in de oprichter van het ‘Institut Elena Salvá’ in Barcelona waar ze de Schroth-methode gebruikte om scolioses te behandelen. Ze heeft haar kennis, passie en toewijding gedeeld met haar dochter Gloria Quera-Salvá en schoonzoon Manuel Rigo. Zij is osteopaat  en hij arts van origine. In 2009 heeft dr. Rigo de BSPTS opgericht om de specialistische opleiding aan fysiotherapeuten en oefentherapeuten te onderwijzen. Afgelopen februari heeft Annicka daar de specialistische opleiding gevolgd. “Ik heb een groots man ontmoet. Een man met een schat aan kennis en kunde. Hij heeft een geweldige passie voor de conservatieve behandeling van scoliose en M. Scheuermann. Inmiddels heeft hij meer dan 30 jaar ervaring in deze behandelmethode. Hij blijft zijn methode verfijnen en aanpassen naar de allernieuwste inzichten.” Inmiddels is Annicka weer terug in de praktijk, met diploma BSPTS en een brein en koffers vol kennis!

Met behulp van deze Schroth methode volgens de BSPTS , leer je de persoon in kwestie de progressie van de vervorming tegen te gaan, de vervorming te stabiliseren en soms te corrigeren. De methode omvat een theoriegedeelte om inzicht te verkrijgen in de scoliose, in jouw scoliose en wat te doen om dit er zo goed mogelijk uit te krijgen. Door middel van verlengen, ruimte maken, ademhalen, isometrische kracht maken, vasthouden en volhouden, kun je bereiken dat je de progressie van de vervorming tegen gaat en stabiliseert en/of corrigeert. Afhankelijk van o.a. de grote van de bocht, de grote van de torsie, de mate van aanwezigheid van progressiefactoren, kan dit ondersteund worden met een brace.

Annicka heeft nauwe contacten met de wervelkolomspecialisten in het VieCuri en het MUMC en met de orthopedisch instrumentmaker Jos Krul. Hierdoor is ze goed op de hoogte van de werkwijze binnen het VieCuri en MUMC. Ze kan zich goed inleven in de kinderen en begrijpt dat het soms erg lastig voor ze is. Annicka kan de kinderen hier uitstekend in begeleiden!

Bij IN BALANS oefentherapie & dans, worden de beïnvloedbare componenten geoefend. Dit kan bij ons zowel individueel als in groepsverband.

Wauw, wat een einde!

Wat een fantastisch einde van het jaar!

Afgelopen weken was de pilot ‘Schroth-groep’. Drie meisjes met een scoliose werden door Annicka individueel begeleidt in een groepssetting.
Afgelopen woensdag was de evaluatie met de meisjes en de ouders. Daaruit bleek dat iedereen het een meerwaarde vindt om op deze manier gezamenlijk te oefenen. De meisjes vinden steun bij elkaar en ervaren begrip. Ze vinden het fijn om met er met gelijkgestemden over te kunnen praten. Er blijft in deze setting voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht en correcties. Als verbeterpunt werd aangegeven dat er meer variatie in oefeningen mag zijn.

Nou, dat komt goed uit want Annicka start in februari met de Schroth opleiding in Barcelona! Hier zal ze nog meer kennis en kunde op doen over scoliose en de behandeling daarvan! Dit gaat zeker toegepast worden in de Schroth-groep, die we voort blijven zetten in het nieuwe jaar. Naast de groep voor meisjes, starten we met een nieuwe groep voor jongens.

Rest ons nog u een ontspannen en energiek 2017 te wensen!!