Logo IN BALANS

Ik ga op reis en kom terug met …

Een aantal jaren geleden was Annicka aanwezig op een congres over scoliose en de behandeling daarvan. Tijdens dat congres heeft ze theoretische en praktische kennis opgedaan over scolioses en de mogelijke manieren van behandelen. In verschillende workshops heeft ze kennisgemaakt met conservatieve behandelvormen. Op deze dag is de passie ontstaan voor de conservatieve behandeling van deze wervelkolomvervorming!

Sindsdien is Annicka zich verder gaan verdiepen in de scoliose en de behandelvorm volgens de methode Schroth. De st. Maartenskliniek heeft in juni 2015 voor het eerst in Nederland een opleiding aangeboden, de ‘Schroth Best Practice’ (SBP). Deze opleiding stond onder leiding van dr. Weiss. Aan deze scholing heeft ze deelgenomen en haar diploma behaald.

“De SBP is een zeer praktische methode gericht op het toepassen in het dagelijkse leven. Het lopen, zitten, staan komen allemaal aan bod. Deze SBP-methode ben ik gaan toepassen in de praktijk. Hier deed ik de positieve ervaring op dat de praktische aard van de methode zeer goed werkt! De overcorrecties in het dagelijkse leven toepassen is praktisch en vrij gemakkelijk te doen. Maar gaande weg miste ik ook het ‘specifieke’ voor de scoliose. Het leek wat algemeen en sommige bochten waren niet of nauwelijks te beïnvloeden met deze methode. Ik ging op zoek naar meer.” , aldus Annicka.

Na overleg met vele deskundigen op dit gebied, is Annicka uitgekomen bij de ‘Barcelona Scoliosis Physio Therapy School’ (BSPTS). De pionier was de Spaanse fysiotherapeut Elena Salvá. Zij ontmoette Katharina Schroth en Christa Lehnert – Schroth in Duitsland in de jaren ’60 en werden goede vrienden. Elena Salvá in de oprichter van het ‘Institut Elena Salvá’ in Barcelona waar ze de Schroth-methode gebruikte om scolioses te behandelen. Ze heeft haar kennis, passie en toewijding gedeeld met haar dochter Gloria Quera-Salvá en schoonzoon Manuel Rigo. Zij is osteopaat  en hij arts van origine. In 2009 heeft dr. Rigo de BSPTS opgericht om de specialistische opleiding aan fysiotherapeuten en oefentherapeuten te onderwijzen. Afgelopen februari heeft Annicka daar de specialistische opleiding gevolgd. “Ik heb een groots man ontmoet. Een man met een schat aan kennis en kunde. Hij heeft een geweldige passie voor de conservatieve behandeling van scoliose en M. Scheuermann. Inmiddels heeft hij meer dan 30 jaar ervaring in deze behandelmethode. Hij blijft zijn methode verfijnen en aanpassen naar de allernieuwste inzichten.” Inmiddels is Annicka weer terug in de praktijk, met diploma BSPTS en een brein en koffers vol kennis!

Met behulp van deze Schroth methode volgens de BSPTS , leer je de persoon in kwestie de progressie van de vervorming tegen te gaan, de vervorming te stabiliseren en soms te corrigeren. De methode omvat een theoriegedeelte om inzicht te verkrijgen in de scoliose, in jouw scoliose en wat te doen om dit er zo goed mogelijk uit te krijgen. Door middel van verlengen, ruimte maken, ademhalen, isometrische kracht maken, vasthouden en volhouden, kun je bereiken dat je de progressie van de vervorming tegen gaat en stabiliseert en/of corrigeert. Afhankelijk van o.a. de grote van de bocht, de grote van de torsie, de mate van aanwezigheid van progressiefactoren, kan dit ondersteund worden met een brace.

Annicka heeft nauwe contacten met de wervelkolomspecialisten in het VieCuri en het MUMC en met de orthopedisch instrumentmaker Jos Krul. Hierdoor is ze goed op de hoogte van de werkwijze binnen het VieCuri en MUMC. Ze kan zich goed inleven in de kinderen en begrijpt dat het soms erg lastig voor ze is. Annicka kan de kinderen hier uitstekend in begeleiden!

Bij IN BALANS oefentherapie & dans, worden de beïnvloedbare componenten geoefend. Dit kan bij ons zowel individueel als in groepsverband.

Geef een reactie